Visserij Historie Harderwijk
Nieuws Botter Stichting Vischafslag Visserijdagen Arrangementen Contact

TOP

STICHTING VISSERIJDAG LEGT DE LAT HOOG OP 8,9 EN 10 JUNI 2017STICHTING VISSERIJDAG LEGT DE LAT HOOG OP 8,9 EN 10 JUNI 2017

Ging de strijd om de HAV wimpel (Harderwijk als Visserijstad) vroeger naar de visser die de beste besomming maakte tijdens de eerste week van de visserij, tegenwoordig gaat het erom wie het eerste terug is in de haven van Harderwijk, met een mandje gerookte bokkingen dat in Zeewolde is opgehaald. Zo wordt de bokkingrace niet alleen een aangelegenheid van de oude stad Harderwijk, maar is ook de nieuwe gemeente Zeewolde betrokken.De Bokkingrace is overigens het hoogtepunt van de Visserijdagen, maar zeker niet het enige evenement. Samen met de traditionele palingrookwedstrijd en de oude ambachten zijn er deze keer ook optredens. Op zondag volgt een afsluiting met een Sing-inn, een verwijzing naar de christelijke basis die kenmerkend was voor de meerderheid van de vissers.


De aftrap voor de Visserijdagen vindt plaats op donderdag 8 juni, als de deelnemende botters in de Harderwijkse haven arriveren. Dat geeft altijd een gezellige sfeer en de geur van touw en teer voert weer even de boventoon. Die avond is er met medewerking van het koor Kunst na Arbeid uit Hierden een optreden bij de Vischafslag waar het muzikale en nautische met elkaar verenigd zullen worden. Natuurlijk toegankelijk voor de bemanningen, maar ook voor Harderwijkers die van deze sfeer willen genieten.


Op vrijdag beginnen al vroeg de voorbereidingen voor de Bokkingrace die rond 13.00 uur op het Wolderwijd van start gaat. Bedrijven kunnen met of voor hun relaties een schip huren dat rijkelijk van proviand is voorzien. Een deskundige bemanning staat de teams bij die ook zelf de zeilen mogen hijsen en kunnen bijdragen aan het vaarplezier.


Zo vormt deze middag de ultieme mogelijkheid om te ontspannen en te netwerken in een omgeving waar vroeger de netten over de bodem van de Zuiderzee werden getrokken. Ontspanning door inspanning als het ware. De winnaar ontvangen aan het einde van de middag de HAV-wimpel, maar eigenlijk is elke deelnemer winnaar. De opbrengst van de Visserijdagen is bestemd voor behoud en onderhoud van de historische botters.


Na afloop is het tijd voor een gezellige party bij de Vischafslag, en wie nog honger of dorst heeft kan zich hier uitleven. De teams kunnen onderling ervaringen uitwisselen en op een ontspannen manier contacten leggen met elkaar.


DE VISSERIJDAGEN 2017 BELOVEN NU AL EEN SUCCES TE WORDEN

Ondernemingen en bedrijven die interesse hebben kunnen inschrijven via Visserijdag
@VisserijHistorieHarderwijk.nl
of contact opnemen met Henk Stijkel die de coördinatie rond de inschrijvingen verzorgd. Zijn telefoonnummer is 06–51 56 01 90. Ondernemingen die voorgaande jaren hebben deelgenomen krijgen de brochure automatisch per post toegestuurd!


Tot ziens op Visserijdag 2018!


KLIK op een foto voor een UITVERGROTINGNIEUWS|BOTTER STICHTING|VISCHAFSLAG|VISSERIJDAGEN|ARRANGEMENTEN|CONTACT


VISSERIJDAGEN


   Visserijdag
@VisserijHistorieHarderwijk.nl


Foto impressie Visserijdagen 2017

Donderdag 8 juni

Vrijdag 9 juni

Zaterdag 10 juni


De bokkingrace kende dit jaar enkele primeurs. De splinternieuwe Vischafslag met Botterwerf aan de Vissershaven functioneerde als verwelkomingsplaats voor deelnemers.


De start van de race was rond 13.00 u. in Harderwijk en de deelnemende botters werden rond 14.30 u. verwacht in de haven van Zeewolde.


Kijk hier naar de Bokkingrace

met  een YouTube filmpje

tijdens de Visserijdagen 2017.


Tussenstop Bokkingrace Harderwijk doet Zeewolde aan. Ontvangst op de kade bij de Aanloophaven.OP DE VISSERIJDAGEN VIEREN

WE TROTS ONS

HANDELS- EN VISSERIJVERLEDEN


De visserijcultuur is letterlijk en figuurlijk drooggevallen. Voor ons reden om de tradities van het vissen levend te houden in Harderwijk.


Admiraal varen wordt ieder jaar in Harderwijk tijdens de visserijdagen gehouden. Een soort keuring van de schepen en diens bemanning. En er is een moment dat de overleden vissers uit Harderwijk worden herdacht. Er wordt ook een traditionele bokkingrace gehouden.